Cuvântul să vă aducă mult folos și mântuire

Cuvinte duhovnicești Octombrie 27, 2012

 

Iubiţi credincioşi,
Mântuitorului nostru Iisus Hristos îndeamnă zicând: ” fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii.”(Mt.10:16).  Iar acesta nu este un îndemn la viclenie, ci dimpotrivă este o chemare la nevinovăţie, la neprihănire, la înţelepciune şi discernământ şi la o pază a minţii şi a vieţii ferite de tot ce este necurat.

 

Chiar de la început, imediat după cădere, şarpele şi-a primit osânda şi pedeapsa de a se târî pe pământ ... "hrănindu-se cu ţărână în toate zilele vieţii sale" (Facere 3,14).
Şarpele este un simbol cu semnificaţie negativă, desemnează o întruchipare a raului, însă putem vedea în el şi un simbol al puterii de convingere, a unei forme de înţelepciune care poate să te salveze din situaţii critice, a unui mod inteligent de a ieşi cu bine din mâinile raului, fără a fi rău şi viclean ca el, ci dimpotrivă de a fi sincer şi nevinovat că porumbelul.
Analizând comportamentul şarpelui, vedem că atunci când este atacat ori fuge ori ataca, capul şarpelui fiind o armă redutabilă (deţine veninul ) sau cel mai vulnerabil (nu moare până nu-i zdrobeşti capul).
Mintea este curată dacă inima este nevinovată "ca a porumbelului", “căci dinăuntru, din inima omului, ies cugetele cele rele”(Mc.7:21)  şi fiind curata ea este şi înţeleaptă "ca a şarpelui", care pare a fi cel mai inteligent dintre reptile.
În contextual zilelor în care trăim auzim tot mai des că petrecerea timpului în faţa calculatorului aduce mai mult rău decât bine. Însă dacă îl folosim cu înţelepciune şi discernământ acest “rău” necesar până la urmă, poate aduce şi mult folos. 
Învăţăm aşadar supravieţuirea în condiţiile raului, cunoscând oarecum răul, însă nefolosindu-ne rău de rău, ci bine.
Fie ca această cale de propovăduire a Cuvântului, folosită cu înţelepciune, să vă aducă mult folos şi mântuire.