Din punct de vedere geografic, biserica ortodoxă "Sf. M. Mc. Dumitru” se află în comuna Bicazu Ardelean, judeţul Neamţ, la 1500 m de ,centrul comunei pe şoseaua Bicazu Ardelean Telec – Toşorog – Tulgheş. La Nord de biserică se află Muntele Mărului la sud-vest se află Dealul Dosul Iancului, la nord-vest se află Masivul Ceahlău, la est se află munţii Giurgeului. Primii locuitori ai acestor meleaguri au fost boierii şi iobagii fugiţi din Moldova, şi Transilvania, care s-au haiducit.
Multe documente ale vremii fac referire la existenţa unei comunităţi româneşti în aceste locuri ( Arhivele statului din Sibiu: dosarul Q1- 4 nr. 192). De asemenea istoricul maghiar losif Benko în lucrarea sa „Milcovia", arată că există o comunitate compactă încă dinainte de secolul XVII. În Sematismul de la Blaj, editat cu prilejul jubiliar a bicentenarului evenimentelor ,de la 1700, prin care se arată că la „unirea bisericească" de atunci aici exista o parohie cu numeroşi enoriaşi ortodocşi. Învăţătorul Augustin Barna (1929-1989) cercetând din punct de vedere istoric şi folcloric zona Bicazu Ardelean a stabilit ca dată a construirii bisericii ,,Sf. M. Mc. Dumitru” anul 1692, conform unui act existent la Biblioteca Naţională din Viena Austria.
Biserica "Sf.M. Mc. Dumitru" este construită din lemn de tisă, iar bârnele sunt încheiate în "coadă de rândunică" cu ajutorul cuielor de lemn. Planul bisericii este în formă de cruce, având un turn clopotniţă. Biserica este acopcoperită cu draniţă. Dimensiunile Bisericii sunt: L=5,30m, 1=8,32m, h=12rn.
Biserica este pictată în întregime în stil bizantin de un pictor anonin. Pictura este realizată pe pânză de in, lipită cu răşină naturală de bârne, peste care s-a aplicat o emulsie făcută din lapte, brânză şi var. De remarcat în pictură sunt scenele:"răpirea lui Ilie la cer", „hora serafimilor", „crearea omenirii”, „chipul morţii", etc.
În trecut biserica „Sf.M. Mc. Dumitru" a servit pentru menţinerea spiritului românesc ortodox, fiind la răscrucea drumurilor dintre Moldova şi Transilvania.